Winkelwagen

Broodmand met egelbroodjes en worstenbrood

Een broodmand voor de echte broodliefhebber. De lieve egelbroodjes zijn perfect als traktatie en de worstenbroodjes kregen zelfs de goedkeuring van onze grootste worstenbroodliefhebber Robèrt!

Bereidingswijze

Broodmand met egelbroodjes en worstenbrood

Een broodmand voor de echte broodliefhebber. De lieve egelbroodjes zijn perfect als traktatie en de worstenbroodjes kregen zelfs de goedkeuring van onze grootste worstenbroodliefhebber Robèrt!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakpapier
  • Deegkrabber
  • Weegschaal
  • Spuitzakken
  • Theedoeken
  • Rijskast
  • Aluminiumfolie
  • Theedoeken

Voorbereiding voor de broodmand

  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.

Broodmand

  • Doe alle ingrediënten, op het zout na, in de kom van de staande mixer.
  • Meng met de deeghaak alles door elkaar en voeg dan pas het zout toe.
  • Kneed het deeg in 8 tot 10 minuten op middelhoge stand tot een soepel deeg, het deeg is klaar als er een vliesje van getrokken kan worden.
  • Bol nu op tot 1 grote bol en zorg dat er veel spanning op staat.
  • Doe een beetje bloem in de kom van de mixer en leg daar de bol deeg in, dek af met een theedoek en laat het 20 minuten rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en haal tweederde van het deeg eraf.
  • Weeg van het overgebleven eenderde deel stukjes deeg af van 25 gram (allemaal exact even veel!)
  • Rol hier 35 stengels van, van ongeveer 20 centimeter.
  • Begin met de eerste en rol tot 35 centimeter lang.
  • Leg 2 stengels haaks op elkaar en vlecht om de beurt van boven naar onder en van links naar rechts.
  • Ga door tot al het deeg op is en er een gevlochten kleedje ontstaat.
  • Bedek een schaal of tulband met aluminiumfolie, leg hier het kleedje op en knip de randen netjes bij zodat het een strak geheel is.
  • Maak een ronde vlecht van het afgeknipte deeg en leg op de vorm, dit is straks de onderkant.
  • Bestrijk het deeg met ei en laat 20 minuten rijzen.
  • Plaats in de oven en bak af in 18-20 minuten.
  • Maak 3 strengen deeg van ongeveer 50 centimeter en 3 strengen van 70 centimeter van het overige deeg.
  • Maak hier vlechten van.
  • Teken een ronde cirkel die even groot is als de vorm voor de mand.
  • Draai het bakpapier om, leg hier de vlecht van 70 centimeter op en snijd hem op maat.
  • Bestrijk deze vlecht met ei en laat 20 minuten rijzen.
  • Haal na 18-20 minuten de mand uit de oven en haal het aluminiumfolie eruit.
  • Zet de mand voor 5 minuten terug in de oven zodat de binnenkant even kan drogen en een kleur kan krijgen.
  • Leg weer aluminiumfolie over de vorm en leg hier de vlecht van 50 centimeter overheen, dit is het hengsel.
  • Knip op maat, bestrijk met ei en laat 20 minuten rijzen.
  • Plaats de ronde vlecht van 70 centimeter in de oven en bak af in 18-20 minuten.
  • Bak het hengsel af in 18-20 minuten.
  • Haal het hengsel van de vorm en leg voor 5 minuten terug in de oven zodat de binnenkant kan drogen.
  • Zet de broodmand in elkaar met satéprikkers, het hengsel kan ook vastgezet worden met een mooi lint.

Poffjes

  • Week de rozijnen 15 minuten en de krenten voor 5 minuten in lauw water
  • Rasp de sinaasappels en voeg de rasp toe aan de uitgelekte rozijnen en krenten.
  • Rooster de hazelnoten bruin in de oven, rooster ook de hazelnoten voor de egelbroodjes en leg die apart voor later.
  • Doe de patentbloem, gist, 50 gram boter, suiker en 1 ei in de kom van de staande mixer en mix het deeg met een deeghaak.
  • Meng alles door elkaar, voeg het zout toe en kneed in 8-10 minuten tot een soepel deeg waar een vliesje van getrokken kan worden.
  • Bol het deeg goed strak op en stop het terug in de kom.
  • Dek af met een theedoek en laat 20 minuten rijzen.
  • Voeg de kaneel toe aan het rozijnen-sinaasappelschil-notenmengsel en kneed voorzichtig met de hand door het gerezen deeg.
  • Verdeel het deeg in 16 bolletjes, bol deze op en laat ze 15 minuten rijzen.
  • Doe het amandelmeel samen met de kaneel, boter, basterdsuiker, en het ei in een kom en meng hier een homogeen mengsel van.
  • Pak nu 8 bolletjes en maak plat ter grootte van ongeveer 10 centimeter rond.
  • Verdeel het amandel-kaneelmengsel over de 8 bollen (ongeveer 28 gram) precies in het midden.
  • Druk nu de andere 8 bolletjes plat in ongeveer 11 centimeter rond en bestrijk eerst de onderste plak licht met ei voor het plakken.
  • Leg nu de plak van 11 centimeter hierop en druk licht aan.
  • Bestrijk deze ook met ei en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Laat ze 30 minuten rijzen en bak af in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte) op 200 graden in 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrijk ze gelijk met een beetje roomboter.
  • Versier naar wens met afgeslapte fondant en zet weg tot de opbouw van de broodmand.

Gehaktmengsel worstenbroodjes

  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed door.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.
  • Weeg stukjes gehakt af van 35 gram en rol hier kleine worstjes van, van ongeveer 1,5 centimeter dik.

Worstenbroodjesdeeg

  • Doe alle ingrediënten, op het zout na, in de kom van de staande mixer en mix het deeg met een deeghaak.
  • Meng alles door elkaar en voeg dan pas het zout toe.
  • Kneed het deeg in 8-10 minuten tot een soepel deeg, het deeg is klaar als er een vliesje van getrokken kan worden.
  • Bol het deeg goed strak op, doe het terug in de kom en dek af met een theedoek.
  • Laat 20 minuten rijzen en maak ondertussen het gehaktmengsel.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en leg één deel aan de kant voor de egelbroodjes.
  • Verdeel het deeg in stukjes van 30 gram, punt ze op en laat ze voor 10 minuten rijzen onder een theedoek.
  • Rol de stukjes deeg uit in dunne ovale lapjes van 3 millimeter dik.
  • Leg de worstjes op de ovale lapjes deeg, vouw nu de voorkant naar achteren en rol strak op.
  • Knijp de naad aan zodat het goed dicht zit.
  • Bestrijk de broodjes met ei, leg ze op een bakplaat en laat 40 minuten rijzen.
  • Bak de broodjes af in 8-10 minuten.
  • Zet de worstenbroodjes weg tot de opbouw van de broodmand.

Egelbroodjes

  • Verdeel de tweede helft van het worstenbrooddeeg in 10 gelijke stukjes en maak er bolletjes van.
  • Rol de bolletjes in de vorm van een egel, zet ze op de bakplaat en bestrijk met ei.
  • Laat de broodjes 35 minuten rijzen en bak ze in ongeveer 20 minuten af.
  • Smelt ondertussen de chocolade en hak de overgebleven hazelnootjes middelfijn.
  • Doop de broodjes met de achterkant in de chocolade en laat de chocolade iets stollen.
  • Rol de broodjes door de nootjes.
  • Maak 2 oogjes en een neusje van chocolade en bestrooi de egelbroodjes met wat poedersuiker.

Opbouw van de broodmand

  • Leg van ieder broodje er een paar in de broodmand en de overige op een mooie plank.

Ingrediënten

Broodmand

  • 750 gram patentbloem
  • 37,5 gram verse gist
  • 75 gram boter
  • 45 gram suiker
  • 3 theelepels zout
  • 1 ei
  • 450 gram melk lauwwarm

Poffjes

  • 500 gram patentbloem
  • 37,5 gram verse gist
  • 50 gram boter
  • 30 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 1 ei
  • 240 gram melk lauwwarm
  • 100 gram krenten
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram hazelnoten
  • Rasp van 2 sinaasappels
  • 70 gram amandelmeel
  • 7 gram kaneel
  • 40 gram ei
  • 40 gram boter
  • 90 gram donkere basterdsuiker
  • Afgeslapte fondant

Gehaktmengsel worstenbroodjes

  • 375 gram half-om-half gehakt
  • 60 gram paneermeel (of oud brood)
  • 60 gram water
  • 40 gram ei
  • 8 gram worcestersaus
  • 5 gram zout
  • Ongeveer 2 gram nootmuskaat
  • Ongeveer 2 gram peper

Worstenbroodjesdeeg

  • 500 gram tarwebloem
  • 30 gram gist
  • 25 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 125 gram boter
  • 200 gram lauwe melk
  • 1 ei

Egelbroodjes

  • Tweede helft van het worstenbrooddeeg
  • 250 gram purechocoladedruppels
  • 200 gram hazelnoten in stukjes
  • Cornetje met gesmolten chocolade

Delen