Winkelwagen

Gevulde Notenkoeken uit het boek ‘Meesterbakkers’

Dit recept komt uit het boek ‘Meesterbakkers’ van Zineb, Jan en Amel. De hoeveelheid deeg is voor 10 stuks, afhankelijk van de grote van de ringen. Ik heb in mijn recept bakvormpjes gebruikt voor pastel de nata.

Bereidingswijze

Het deeg:

Snijd de boter in kleine blokjes en doe in de kom van een vrijstaande mixer, voorzien van de vlindergarde, en doe dit samen met de bloem, bakpoeder, suiker, rasp en zout. Mix op een lage stand alle ingrediënten door elkaar tot het deeg een beetje begint te kruimelen. Voeg nu pas het ei toe en kneed kort door tot het een bal begint te vormen. Haal het uit de kom en kneed nog even kort door met de hand. Leg het deeg minimaal 10 min. in de koelkast (liefst de hele nacht).

De vulling:

Doe de noten in een foodprocessor en haksel de noten fijn. Voeg nu de suiker, de rasp en het ei toe en meng nog even goed tot het een spijs begint te vormen. Je moet het goed kunnen spuiten met de spuitzak dus als het te stijf is mag je er wat water aan toevoegen.

Bereiding notenkoeken:

Vet de vormpjes ligt in met boter. Rol het deeg uit op ongeveer 3 a 4 mm dik. Steek met een deegsteker ronde plakjes uit, die iets groter zijn dan het vormpje zodat ¾ van het vormpje bedekt is met deeg. Spuit nu mooie doppen spijs in de bakjes maar niet hoger dan het deeg. Steek nu weer ronde plakjes uit die exact net zo groot zijn als de bakjes. Leg deze plakjes deeg op een snijplank. Klop een eitje los en bestrijk hiermee de plakjes deeg. Leg nu hierop nootjes naar wens en bestrijk de plakjes deeg nogmaals. Leg nu de deegplakjes 15 min. in de vriezer. Daarna kun je met een glaceermes heel mooi de bevroren plakjes deeg op de bakjes leggen. Zorg dat ze mooi recht liggen. Plaats de bakvormpjes nu op een rooster en plaats ze iets onder het midden in de oven. Bak de noten koeken af in ongeveer 18 a 20 minuten goudbruin. Dit kan voor elk type oven anders zijn. Eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 225 gr roomboter
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • Rasp van een sinaasappel
  • Snuf zout
  • 1 ei
  • 300 gr bloem
  • 2 tl. bakpoeder

Voor de vulling:

  • 150 gr gemengde noten (pistache, walnoot, hazelnoot, pecannoot en cashewnoot.
  • 150 gr suiker
  • 1 ei
  • Rasp van een sinaasappel
  • Evt. wat water om verder de spijs af te slappen.

Verwarm de oven voor op 185 graden boven en onder warmte.

Delen